AKTUALNOŚCI‎ > ‎

Święto Jabłka w szkole!

opublikowane: 12 maj 2015, 12:24 przez Patrycja Hajduk   [ zaktualizowane 12 maj 2015, 14:06 ]

 

Jedno z najsłynniejszych angielskich przysłów brzmi:

One apple a day keeps the doctor away!

Zgodnie z tym przeslaniem, wierzac głeboko w  dobroczynne dla zdrowia własciwości jabłek z przyjemnoscią wzięlismy udział w zorganizowanym przez panią Renatę Ciołkosz i panią Beatę Rogowską Święcie Jabłka. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych faktów związanych z tym owocem i szczegółowo poznaliśmy korzyści płynące z jego częstego spożywania.

Najprzyjemniejszą częścią święta była oczywiście degustacja, tym atrakcyjniejsza, że przez kilka dni korytarz był wypełniony tacami z pokrojonymi na ćwiartki i gotowymi do schrupania jabłkami.

Będziemy kontynuować akcję i chrupać jabłka zamiast czekoladek!

P1060231.JPG

Przedstawiamy ciekawostki dotyczące jabłek! Te najpopularniejsze w Polsce owoce, jemy pod każdą postacią - pieczemy z nimi ciasta, jemy na surowo, przyrządzamy przetwory i wykorzystujemy w daniach obiadowych i deserach... Ale czy wiedzieliście, że:

 1. Jabłka zawierają prawie wszystkie witaminy

W świeżych jabłkach znajdziemy prawdziwe bogactwo składników odżywczych, takich jak:witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, K,  E, a oprócz tego: mnóstwo błonnika, retinol, tokoferol, beta-karoten oraz likopen.

2. Jabłek nie należy przechowywać z innymi owocami, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje szybsze dojrzewanie i psucie się innych owoców.

3. Obite i zbrązowiałe jabłka nie tylko szybko się psują, ale także tracą większość swoich wartości odżywczych

4.Sadownicy mają swoje sposoby na wyhodowanie pięknych owoców jabłoni. Aby jabłko było duże i soczyste, na jabłoni nie może ich być zbyt wielu. W tym celu drzewo przycina się tak, aby częściowo przerzedzić owoce. Kiedy jest ich mniej, to rosną ładniejsze!

5.Zostawiając ogryzek marnujemy sporą ilość miąższu. Warto zatem jeść jabłko do końca bo ogryzek jest jadalny!Wyplucia wymaga jedynie samo gniazdo nasienne, które do najsmaczniejszych nie należy, ale znajduje się ono pośrodku ogryzka, więc jest łatwe do wykrojenia.

6.W skórce jabłka gromadzi się najwięcej witamin i...pestycydów. Jeśli więc jabłko nie pochodzi z uprawy ekologicznej, gdzie unika się stosowania chemikaliów, to przed zjedzeniem, lepiej obrać je ze skórki.

Comments